Uygulamaları Hafıza Kartına Taşıma

Uygulamaları hafıza kartına taşıma

Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 1 yıl önce yeni bir telefon aldım. 8 GB hafızası vardı. 5 GB’tı sistem uygulamaları doldurmuştu ve telefonu açıp güncellemeleri yapıp 2-3 Uygulama ( Whatsapp-Facebook vs ) kurduktan sonra başka bir uygulama indirmeye çalıştım ve Yetersiz Depolama uyarısı ile karşılaştım. Bu gerçekten çok sinir bozucu bir durum. Bu telefon benim ihtiyacım olan uygulamaları kuramayacaksa niye bin lira verdim diye düşündüm. Garantisi bitsin root atar hafıza sorununu hallederim dedim ama sadece 3 gün dayanabildim ve root’u attım. Gereksiz google uygulamalarını silince 1 GB boş alan açıldı ama uygulamaları bir türlü hafıza kartına taşıyamadım.

İnternetten ‘Uygulamaları hafıza kartına taşıma, Hafıza kartını telefon hafızası yapma’ gibi birçok şey arattım ve hiçbir konu bana yardımcı olmadı. Öğrenebildiğim tek şey hafıza kartını bölümlere ayırıp istediğim kadarını ext4 türüne çevirmem gerekiyormuş. Ama bunun için ‘bilgisayara linux kurman lazım ve kart okuyucu alman lazım’ dediler. Elimizdeki cihazda da bir işletim sistemi yüklü ve artık bilgisayardan ayrı çalışabilmesi gerekiyor gerçekten. Elimizdeki cihazında linux olduğunu söylememe rağmen bilgisayarsız yapamazsın dediler. İnternetten 2-3 video izledim ve beynim yandı. Bu kadar zor olmaması lazımdı. 1 Hafta boyunca her türlü uygulamayı denedim ve sonuca ulaşabildim. Video’ya çektim isteyenler için aşağıya link bırakıyorum. Videonun yanı sıra yazıyla da anlatacağım.

Video:

Nasıl Yapılır?

Anlatıma başlıyorum arkadaşlar. Öncelikle root ve yüksek hızlı bir hafıza kartı gerekli. Bende 50MB/s hızında 16 GB hafıza kartı var. Hızı düşük olursa kasmalar yaşarsınız. Google Play’den Aparted isimli uygulamayı indirelim. Ardından programı açalım birkaç şey kuracaktır. Program arayüzü gelince depolama ayarlarına girelim ve ‘SD Kartı Çıkart‘ yazısına tıklayalım. Ardından programa girelim. Üstteki sekmelerden Tools yazana girelim.

Part 1’in yanındaki kutucuğa tik atalım ve aşağıdaki seçeneklerden ‘Delete’ olanı seçip ‘Apply’ butonuna tıklayalım. Şuan 16 GB boş bir depolama var. Bunun istediğimiz kadarını Telefon Hafızası, istediğimiz kadarını Hafıza kartı ve hatta istediğimiz kadarını Ram(Swap) yapabiliriz. Swap önermem çünkü gerçek RAM çok yüksek hızlıdır. Bu işinize yaramaz. Şimdi Part 1’e tik atalım tekrardan ve Create seçeneğini seçip Apply butonuna tıklayalım ve burdan FAT32‘yi seçip kaç GB’tı hafıza kartı olarak kullanmak istiyorsak onu belirleyelim. Mesela benim hafıza kartım 16 GB ama 14 GB olarak görünüyor. Ben 5 GB’tı hafiza kartı 9 GB’ti telefon hafızası yapacağım. O yüzden 5000 MB seçip ‘ Tamam ‘ diyorum. Ardından Part 2 yi işaretleyelim ve Create yazısına tıklayalım. Ext4‘ü işaretleyelim. Normalde boş kalan bütün alanı ext4 yapacaktır ama swap alan isterseniz biraz boş yer bırakabilirsiniz. Ben hepsini ext4 yapıyorum. Tamama tıklayalım ve işlemin bitmesini bekleyelim.

Islem bitince depolama ayarlarına girip SD Karta bakarsak 5 GB olduğunu görürüz. Şimdi Play Store’dan Link2SD ve Link2SD Plus’ı indireceğiz. Plus sürümü satın alın. İnternetten APK indirmeyin. Sürekli kullanacağımız bir program ve apk olarak indirdikten bir süre sonra lisans hatası verecektir ve sizin Android Sisteminiz çökecektir. Hiç ugraşmaya değmez. Hem Türk geliştiriciyede destek olmuş olursunuz. Çok pahalı değil 3 lira falan. Link2SD programını indirelim. Ardından Link2SD Plus  programını indirelim. Link2SD’yi açalım. Root izni verelim ve ekrana bir uyarı gelecek. Burdan ext4‘ü seçelim ve Cihazı Yeniden Başlat yazısına tıklayalım. Telefon yeniden başlayınca Link2SD’yi açalım. Tek tek taşıma yapabilirsiniz veya köşeden 3 noktaya basıp Çoklu Seçime tıklayıp taşımak istediğiniz uygulamaları seçip SD Karta Linkle butonuna tıklayabilirsiniz. Konu bu kadardı. Biraz uzun tuttum ama yapımı çok basit.

Yapamazsanız yorumlarda belirtin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım

Enes Bey

Android ve mobil dünya ile ilgilenen 20 yaşında bir blogger :)

22 thoughts on “Uygulamaları Hafıza Kartına Taşıma

  • 2 Ekim 2016 tarihinde, saat 22:11
    Permalink

    Aparted i kurmadan link2 yi yapsak olurmu

    Yanıtla
    • 2 Ekim 2016 tarihinde, saat 22:08
      Permalink

      AppToSD methodu ile taşıma işlemi yapabilirsiniz. Tam taşıma işlemi yapmaz fakat dosyanın büyük kısmını taşır yine de.

      Yanıtla
  • 9 Kasım 2016 tarihinde, saat 10:12
    Permalink

    Tüm Uygulamalarımı hafıza kartına taşıyabilirmiyim?

    Yanıtla
          • 9 Kasım 2016 tarihinde, saat 10:34
            Permalink

            Birşey daha sorucam uygulamanın tamamını sd kartamı taşıyor?
            Dahili hafızada kalıntı bırakıyormu?

          • 9 Kasım 2016 tarihinde, saat 10:35
            Permalink

            İki metod var. Benim gösterdiğim metod linkleme metodudur. Benim dediklerimi yaparsanız uygulamanın %100’ünü hafıza kartına taşır.

          • 9 Kasım 2016 tarihinde, saat 17:27
            Permalink

            Uygulamaları hafıza kartına taşıdımda cihazı her yeniden başlattığımda taşıdığım uygulamaları optimize ediyor.Buda 10 dakika falan sürüyor.bir çözümü varmı?

          • 9 Kasım 2016 tarihinde, saat 17:30
            Permalink

            Uygulamaları linklerken Apk dosyasını linklemezseniz sorun düzelir ancak apk dosyası telefon hafızasını kullanır.

          • 10 Kasım 2016 tarihinde, saat 09:43
            Permalink

            senide çok yordum kusura bakma ama telefonum kasmaya başladı.Sd kartımın ext4 olmasına rağmen

          • 10 Kasım 2016 tarihinde, saat 09:49
            Permalink

            Sanırım bütün uygulamaları hafıza kartına taşımışsın. Ve yazının başında belirttiğim yüksek hızlı bir hafıza kartında yok. Bu yüzden sadece boyutu büyük olan ve günlük hayatta az kullandığın uygulamaları hafıza kartına taşıman daha iyi olacaktır. Mesela Facebook, Messenger ve Whatsapp’ı çok kullanıyorsan bunları hafıza kartına taşımamalısın.

          • 21 Kasım 2016 tarihinde, saat 13:36
            Permalink

            hızlı boyutlu bir kartım olursa tüm uygulamalarımıda taşısam donma olmazmı?

  • 30 Ocak 2017 tarihinde, saat 16:34
    Permalink

    Yaa bende App2SD telefonunuzda desteklenmiyor.Sebebi ana harici depolama biriminin aslında dahili birim olmasidir. Diyorrrr lütfen yardım edin ne yapmam lazim

    Yanıtla
    • 30 Ocak 2017 tarihinde, saat 17:07
      Permalink

      Benim gösterdiğim method App2SD Değil. Linkleme metodudur. Bu metod tüm cihazlara uyumludur.

      Yanıtla
  • 11 Aralık 2017 tarihinde, saat 14:32
    Permalink

    Bu yöntemi yaparsam artık yüklediği uygulamalar direk hafıza kartınamı gelecek

    Yanıtla
    • 20 Aralık 2017 tarihinde, saat 08:06
      Permalink

      Hayır. İstediğiniz uygulamayı hafıza kartına taşıyabileceksiniz.

      Yanıtla
  • 1 Nisan 2020 tarihinde, saat 00:10
    Permalink

    Benim sd kartım samsung 32 gb bu iş için yeterli midir donma kasma olur mu bu işlemden sonra tekrar fabrika ayarlarına istersem döndürebilir miyim?

    Yanıtla
  • 14 Mayıs 2020 tarihinde, saat 17:46
    Permalink

    Root konusunda fazla bir bilgim yok Aparted isimli uygulamaya yaptığınız işlem root işlemi oluyor değil mi?
    Telefonu rootlamak için farklı bir işlem gerkiyor mu? Telefonu mu rootlamamın bir zararı var mıdır? Teşekkürler

    Yanıtla
  • 14 Mayıs 2020 tarihinde, saat 18:11
    Permalink

    Sd kartımın markası samsung evo plus okuma hızı 95MB/s , Yazma hızı 20MB/s . Bu iş için yeterli midir? Donma , kasma olur mu? Yeni bir sd kart satın almama gerek var mı? Teşekkürler

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir